Skip to main content
Stortrives

STORTRIVES på Kiwi

-Jeg stortrives på Kiwi Midtun. STORTRIVES med store bokstaver. Dette er en veldig god arbeidsplass og et godt sted å være, sier Bjarte, som har fått sin andre jobb gjennom HELT MED-ordningen.

 

Tekst og foto: Ørjan Hinna

 

Vi har avtalt å treffe Bjarte på jobben hans hos Kiwi Midtun etter lunsjpausen hans. Når vi kommer, er han i ful sving på lageret og har vel egentlig ikke tid til en prat. Han skal fylle på varer i butikken, rekke lunsj og snakke med oss, før han må jobbe videre. En ansatt kommer bort og sier til Bjarte at en annen kan gå til lunsj før han, så kan han bare skyve på sin lunsj.

Bjarte jobbet på Os ASVO (nå Bjørnafjorden ASVO) i to år før han søkte permisjon for å gå på folkehøgskole i et år. Deretter var han tilbake på Os ASVO og jobbet der i 16 år. Der jobbet han både i  kantine, som vaktmester på Luranetunet og med trearbeid på Os ASVO. Han trivdes godt der, men kunne tenke seg å ha sitt arbeid på ett sted.

Etter en prat med sin veileder Aleksander ble han oppfordret til å søke jobber gjennom HELT MED. De hadde lenge snakket om det å søke andre jobber, å utfordre seg selv, og å prøve noe nytt. Bjarte sier han elsker å lage mat og jobb innenfor mat og matlaging har alltid vært høyt på ønskelisten over jobber.

ab 20210428 112937

Da det dukket opp en jobb gjennom HELT MED hos Toma så bestemte han seg for å søke. Han måtte på to intervjuer, ett hos HELT MED og ett hos Toma, før han fikk jobb der som kantinemedarbeider.

-Jeg likte meg veldig god der. Det var mye å gjøre hele tiden og oppgavene var kjekke.

 Dessverre rakk Bjarte bare å jobbe der i fem måneder før han ble permittert.

--Jeg har vært permittert i nesten 12 måneder nå, det er lenge, altfor lenge. Jeg ble veldig lei, det var så kjedelig, forteller Bjarte

-Jeg forstår at det må ha vært kjedelig. Satt du bare hjemme, eller fant du på noe?

-Det er kjedelig å bare sitte hjemme, jeg måtte jo gjøre noe. Jeg gikk mye turer, over alt. Men fjellturer er fint.  

Bjarte kan anbefale mange turer, men Svinningen, Linken og Møsnuken er blant hans favoritter.

-Det er veldig bratt, men fint.

ab 20210428 113333

De som kjenner Bjarte, vet at han er en skikkelig spreking.

-Jeg begynte også å fiske og kjøpte meg ny fiskestang. Det ble en del i bunn og jeg har kjøpt mange nye sluker. Venjaneset er en fin fiskeplass. Jeg får fisk noen ganger, mye pale.

-Er du sånn sportsfisker som kaster fisken ut igjen?, spør vi.

-Nei, fisken tok jeg med meg hjem og laget middag hjemme. Jeg kunne jo litt om matlaging fra før, men på Toma har jeg lært veldig mye, selv på så kort tid. Jeg har spesielt lært mer om tempo på oppgavene. Der skulle det gå fort. Og så har jeg lært oppvasken, MYE oppvask.

I blant ble det noen språklige utfordringer.

-Det var ikke alltid like enkelt å forstå de som jobbet der. En var fra Polen, men da snakket vi engelsk. Jeg er jo ingen «english man», men det gikk jo greit.

Etter å ha vært permittert i nesten 12 måneder bestemte Bjarte seg for at han måtte gjøre noe.

-Jeg hadde ikke lyst til å slutte på Toma, men jeg ville ikke bare gå hjemme. Jeg var skikkelig lei, og det var vanskelig å finne på ting. Da ble det mye TV titting. Vi snakket hjemme om å søke ny jobb. Der fikk jeg støtte. Hun sa jeg burde søke.

ab 20210428 113611

Bjarte er gift med Elisabeth. De har vært gift i 18 år nå.

-Du søkte jobb gjennom HELT MED for andre gang?

-Ja, jeg søkte jobb hos Kiwi Midtun og måtte konkurrer med mange andre om jobben. Jeg var på intervju hos HELT MED, men deretter hos Kiwi Midtun.

Men vi står og prater så kommer butikksjefen Fredrik bort. Fredrik var den som intervjuet og ansatte Bjarte.

Fredrik skryter masse av Bjarte og er veldig fornøyd med ansettelsen.

-Bjarte er flink, ivrig og ordentlig. Vi er strålende fornøyde. Han gjør en god jobb og er godt likt av de andre ansatte.

Bjarte har også ros og annerkjennelse å gi tilbake; 

-Fredrik er veldig kjekk og grei. Det er fint å snakke med ham. Han forteller hva jeg skal gjøre og hvordan. Noen ganger viser han det.

Etter en stund kommer også en kollega bort for å hilse på Bjarte og spør hvordan det går.

-Han er også veldig grei og er nok en av de jeg har best kontakt med på jobb. Men alle som jobber her er veldig hyggelige. Jeg liker de alle sammen. De har godt humør, og så er de lette å snakke med. Jeg stortrives på Kiwi Midtun. Stortrives med stor bokstav. Dette er en veldig god arbeidsplass og et godt sted å være. Jeg har også en fadder, hun heter Mette. Hun hjelper meg om det er noe. Hun har blant annet hjulpet meg med å ta Kiwi skolen. Det er et dataopplæringsprogram. Jeg har tatt skolen på jobb og hjemme. Har brukt litt tid på det, men har klart det. Og så kommer Alma innom av og til også. Alma jobber i HELT MED. Vi snakker sammen og jeg kan spørre henne om ting jeg lurer på. Og er det noe så kan jeg bare ta kontakt med henne.

Alma er jobbspesialist og følger opp arbeidstakere om har fått jobb gjennom HELT MED.

-Du bor på Os Bjarte, hvordan kommer du deg til og fra jobb?

-Jeg går til bussen som går kl.0655 fra Os. Den går til Nesttun og der tar jeg bussen videre til Midtun. Den stopper nesten rett utenfor butikken.

Hva tenker du om det å få jobb gjennom HELT MED?

-Jeg liker HELT MED. Jeg liker spesielt å treffe de andre som har fått jobb. Det er kjekt. Jeg har blitt litt kompis med noen andre. Det er fint å snakke med de andre når vi har sosiale samlinger. Og så kjenner jeg en annen fra Os som også har fått jobb gjennom HELT MED. Vi har tatt bussen sammen. I går var det tur med noen andre i HELT MED. Da gikk vi rundt i Bergen sentrum og bare pratet. Det var fint. Det likte jeg. Det er over en måned iden sist jeg var i Bergen. Det var litt rart å gå der igjen. Håper vi skal ha sånne samlinger ofte. Det sosiale er viktig for meg. Jeg liker å bli kjent med andre.