Skip to main content

- Det har betydd alt å få en normal jobb

I snart 1 år har Gerd-Marie (44) jobbet på Nordberghjemmet i Oslo. Hun stortrives med både kolleger, beboere og arbeidsoppgavene, og har funnet drømmejobben gjennom HELT MED-ordningen.

Vi har tatt turen til Nordberghjemmet for å snakke med Gerd-Marie. Det er en vakker dag i Oslo, og mange av beboerne sitter ute og nyter solen. Vi setter oss også ute, og finner plass på en benk under et stort tre. Om kort tid kan Gerd-Marie feire 1 år i jobben sin, og vi lurer på hvordan tiden på Nordberghjemmet har vært. Hun lyser opp, og forteller:

- Det har vært kjempebra, virkelig. Jeg stortrives. Jeg ble tatt imot med åpne armer fra den første dagen. Jeg er veldig glad og fornøyd, og når jeg blir tatt så godt imot, da vet jeg at beboerne også har det bra. Også må jeg si at det er litt spesielt at jeg fikk jobb her - for over 20 år siden så var farmoren min dagpasient her på dagavdelingen. Hun var her mye den siste tiden hun levde.

2021.08 Gerd Marie

Etter å ha fullført 4 uker med praksis, fikk Gerd-Marie tilbud om fast jobb i september 2020. Smilende forteller hun:

- Da var jeg happy. Det er nesten ubeskrivelig. Det burde skje med alle egentlig. Å få en jobb man trives i, rett og slett.

- Kan du fortelle litt om hvilke arbeidsoppgaver du har her?

- Jeg jobber 5,5 timer 3 dager i uken, også har jeg kveldsvakt en gang i måneden. Når jeg er på jobb rydder jeg og hjelper til, ordner på rommene til beboerne, rer opp senger, og tar inn og ut av oppvaskmaskiner på hele avdelingen. Det er litt forskjellig forfallende arbeid. Jeg er også i kontakt med beboerne, og sitter og snakker med dem. Man blir godt kjent. Jeg snakker med dem om ting som har skjedd tidligere, for deres del. Jeg hører etter hva de sier og forteller.

- Hvordan vil du selv si at du har utviklet deg i jobben i løpet av dette året?

- Jeg har lært masse. Den første dagen kunne jeg nesten ingenting. Jeg visste ikke hvor ting var. Men nå henter jeg alt selv. Den første tiden hentet jeg ikke lunsjen til beboerne alene, men nå gjør jeg det.

God opplæring har vært viktig for at Gerd-Marie nå er selvstendig på jobb. Alle som får jobb gjennom HELT MED får nøye og tilrettelagt opplæring, i tillegg til at man får en fadder på arbeidsplassen som fungerer som en ekstra støtte.

- Jeg fikk to faddere da jeg begynte her, som jeg kunne forholde meg til når sjefen ikke var her. Jeg fulgte dem på jobb. Jeg lærer best når jeg kan se hva andre gjør, også prøve selv neste gang. Helt fra starten var jeg trygg på at jeg kunne stille spørsmål. Det var viktig. Det er det beste å ha noen du kan stole på.

Gerd-Marie er en ressurs på Nordberghjemmet, og i sommer fikk hun en ny utfordring. Da skulle hun nemlig ha ekstra ansvar for å veilede sommervikarene på avdelingen:

- Det gikk greit det, absolutt. Jeg måtte bare fortelle og vise dem. Det var gøy, og det er fint med mer ansvar innimellom.

- Opplever du ofte å få skryt for innsatsen din?

- Jeg får skryt nesten hver dag, både fra beboere og personalet. Jeg prøver å være med på alt mulig. Også tar jeg initiativ. Hvis jeg ser at noe må ordnes så gjør jeg det, istedenfor å tenke «Skal jeg, skal jeg ikke?». Gode tilbakemeldinger er et pluss i boka.

2021 august Gerd Marie 1

Gerd-Marie har tidligere jobbet flere steder, men da hun fikk jobben gjennom HELT MED, hadde hun vært uten jobb siden 2017. Mye tid ble tilbrakt hjemme, og å få jobben på Nordberghjemmet var veldig viktig:

- Før jeg begynte her var jeg stort sett hjemme. Jeg gikk på voksenopplæring én dag i uka. Ellers var jeg bare hjemme og drev med hobbyen min, nemlig brodering og strikking.

- Hva gjorde at du søkte jobb gjennom HELT MED?

- Jeg følte meg for frisk til å jobbe i en VTA bedrift. Det har jeg gjort flere ganger, og nå ville jeg prøve meg i vanlig arbeidsliv. Og siden HELT MED er for utviklingshemmede som kan klare seg i vanlig jobb, så tenkte jeg «Ja, jeg prøver hvert fall».

Gerd-Marie sin stå-på-vilje kan være til inspirasjon for oss alle. Før hun fikk jobben på Nordberghjemmet hadde hun søkt to andre jobber gjennom HELT MED, hvor hun fikk avslag:

- Jeg søkte tre ganger gjennom HELT MED før jeg fikk napp. Hvis man får avslag, må man bare prøve på nytt og ikke gi seg. Jeg ga meg ikke, og på tredje forsøket gikk det. Jeg kunne ikke fått en bedre jobb.

- Hva har denne muligheten betydd for deg?

- Det har betydd alt å få en normal jobb. Jeg vet ikke hva jeg skulle gjort hvis jeg ikke hadde fått den. Alle burde prøve selv om man er funksjonshemmet. Man må hvert fall prøve å få seg noe å gå til, noe å gjøre, og ikke bare gå hjemme. Hvis man ikke prøver, så lykkes man ikke. Jeg var aldri i tvil om at jeg ville prøve.