Skip to main content

Adrian vant «Be you» prisen i Scandic – en stor anerkjennelse

Tekst: Rebecca Helen Perez. Bilder: Eirik Wahl Thomsen

Adrian har jobbet på Scandic Lerkendal gjennom HELT MED siden juni 2019, og han er en viktig ressurs på hotellet. Tidligere i år mottok han den prestisjefylte prisen «Be you» - en velfortjent anerkjennelse som har betydd mye for Adrian.

Våren 2019 lyste HELT MED ut de første stillingene i Trondheim, blant annet på Scandic Lerkendal. Adrian var en av søkerne, og i dag har han jobbet på Scandic i over to år. Her jobber han som hotellmedarbeider, og er som regel å finne i frokostsalen hvor han blant annet ønsker gjestene god morgen og serverer dem kaffe.

Under koronapandemien har det vært færre ansatte på jobb, og Adrian har i denne perioden opplevd å få mer ansvar – en utfordring han har tatt på strak arm. Han forteller:

- Jeg syns det har vært spennende med mer ansvar, og jeg syns jeg klarte det greit. Det har vært en bra periode. Jeg måtte gjøre ting som andre gjør også, for eksempel i restauranten. Jeg har hatt ansvar for frokostbuffeten. Jeg fikk jo skryt av hovmesteren og fadderen min her forleden, for jeg styrte hele restauranten selv, og da var det ca. 70 gjester til frokost. Jeg visste hvor hovmesteren og fadderen min var hvis jeg trengte hjelp, men det var bare meg og gjestene, også kokkene på kjøkkenet da.

- Hvordan var det å mestre en sånn oppgave, og ikke minst få skryt for innsatsen du gjorde?

- Det var veldig artig å se det selv, at man klarte den oppgaven. Å ha så mange gjester helt alene, forte seg inn og ut av kjøkkenet, og å være der for gjestene også.

2021 august Adrian fadderAdrian med fadderen sin, Mathilda Gilbert.

Når Adrian skal fortelle hvilke arbeidsoppgaver han liker best, må han tenke seg godt om. Det er tydelig at han trives med alle arbeidsoppgaver, både nye og gamle:

- Jeg liker veldig godt å servere kaffe til gjestene når den tid kommer igjen, men sånn som i sommer har jeg også stått på pannekakestasjonen under frokosten. Så da får jeg snakket med gjestene der også. Jeg vil påstå at det er to av oppgavene jeg liker best.

Adrian jobber fem dager i uken, og stortrives med å ha en jobb å gå til hver dag. Men å jobbe i frokostsalen innebærer også at man må stå opp før de aller fleste:

- Nå i sommer jobber jeg fra klokken 06.30 til 13. Ellers jobber jeg fra 05.50 til 11.50. Da står jeg opp halv 5. Det går veldig greit, men jeg merker at det er vanskeligere å stå opp når det er vinter, for da er det mørkt når du går til bussen. Man sitter på bussen og gjesper litt da.

2021 august Adrian frokost

Før han begynte å jobbe på Scandic Lerkendal, jobbet Adrian i resepsjonen på arbeids- og inkluderingsbedriften Prima. Dette var også en jobb han trivdes i, og det var veilederen hans som tipset om HELT MED. En jobb i ordinært arbeidsliv har alltid stått høyt på lista for Adrian:

- Det har jo på en måte vært målet å jobbe i ordinært arbeidsliv. Og når jeg så at man kunne få den tilretteleggingen på arbeidsplassen, så syns jeg det var ganske bra.

- Tenker du at arbeidserfaringen fra Prima var viktig for at du skulle lykkes i en ordinær jobb?

- Ja, jeg syns den erfaringen jeg fikk der var ganske viktig med tanke på å snakke med gjestene på hotellet, jeg var ikke redd for å snakke med dem.

Det er ikke vanskelig å se på Adrian at jobben på Scandic betyr mye, og han forteller at jobben har endret hverdagen hans. Han utdyper:

- Man føler at man har mer ansvar, at hvis jeg ikke kommer på jobb en dag, så betyr det jo noe. Det er ikke bare «Okei, du kom ikke på jobb i dag». Da må dem på en måte planlegge litt etter det. Det er viktig om du kommer på jobb eller ikke. Man har jo sine oppgaver.

- Har denne jobben endret ditt syn på fremtiden?

- Ja, jeg har satt litt høye mål, og et av de målene er å ta fagbrev i servitøryrket. Og de har sagt på Scandic at de skal hjelpe meg med det.

Adrian vant «Be you» prisen

Tidligere i år mottok Adrian «Be you»-prisen fra Scandic. «Be you» er én av fire kjerneverdier i Scandic, og på hjemmesiden kan vi lese følgende beskrivelse av verdien: «We are ourselves celebrating each other’s´ unique potential and appreciating the advantage of our differences.” Hvert år deles det ut én pris for hver av verdiene blant alle ansatte i Scandic på verdensbasis:

- Scandic har noen verdier: Be you, be bold, be pro og be caring. Og jeg fikk prisen «be you», fordi jeg har vært meg selv. Jeg har vært meg selv mot gjestene, og mot de ansatte. Jeg har også turt å gå ut av min egen komfortsone, forteller Adrian.

2021 august Adrian kaffe

At Adrian vant denne prisen er en stor bragd. Han forteller at han ikke alltid har vært så god på å være seg selv, og vi lurer på hva det var som gjorde at dette endret seg:

- Det er litt det å få perspektiv på ting. Og på en måte godta seg selv for den man er. Det er greit at jeg er sånn som jeg er. Når jeg skjønte at man ikke trenger å være den tøffeste hver dag, da gikk det et lys opp for meg, da er det bare å være seg selv, den beste utgaven av seg selv.

- Når du tidligere har hatt litt problemer med å være deg selv fullt ut må det ha betydd mye å ha kommet dit du er i dag, og faktisk få en pris for det?

- Ja, det gjorde det virkelig. Det var veldig artig for meg å få den prisen, og å få anerkjennelse. At man både gjør en god jobb og at man blir verdsatt på arbeidsplassen sin.

En del av teamet

HELT MED har samarbeidet med Scandic siden de første stillingene gjennom ordningen ble etablert, og vi ønsker å berømme hotellkjeden for deres engasjement for arbeidsinkludering. At Scandic Lerkendal er fornøyde med Adrian er det ingen tvil om. Direktøren Merete Imbsen forteller:

- Vi er veldig glade for å ha Adrian som en del av teamet vårt på Scandic Lerkendal. Fra første stund HELT MED ble presentert for hotellet og ledergruppen, var vi helt sikre på at dette var noe vi ønsket å delta på. I Scandic er vi opptatt av mangfold og at flere bør få muligheten til å forsøke seg i ordinært arbeid. Adrian har funnet seg godt til rette i teamet vårt og har blitt en god kollega. Han begynte som frokost «meet and greet» vert, ønsket gjestene god morgen og serverte kaffe med et smil. Etter hvert har han stadig utvidet listen over arbeidsoppgaver, fordi han selv har ønsket å lære mer, og fordi at vi som arbeidsgiver ser at han mestrer det. I vår vant han den høytstående prisen «Årets Be you», som ble utdelt på den digitale ledersamlingen til Scandic AS. Han vant prisen for sin arbeidsinnsats, sin iver til å stadig lære noe nytt og for å være seg selv. Vi er veldig stolte av ham.

Varig og viktig oppfølging

Alle som får jobb gjennom HELT MED og deres arbeidsgiver får tett oppfølging fra en ekstern jobbspesialist. I Trondheim er det Eirik Wahl Thomsen fra arbeids- og inkluderingsbedriften Prima som står for oppfølgingen. Vi lurer på hvordan Adrian har opplevd dette, og han forteller:

- Oppfølgingen fra Eirik er veldig viktig. Han kan jeg snakke med om alt mulig. Jeg kan jo snakke med de på Scandic om alt mulig også, men hvis det er vanskelige ting så kan jeg snakke med Eirik. Pluss at jeg kjenner han fra før, han var jo også i Prima da jeg jobbet i resepsjonen der. Det er en ekstra trygghet.

2021 august Adrian Scandic

Eirik har fulgt opp HELT MED ansatte i Trondheim i over to år, og forteller litt om hvordan han opplever jobben med oppfølging:

- Det er fint å være i en posisjon hvor jeg kan hjelpe, veilede og støtte arbeidstakere og arbeidsgivere. Det å være i kontakt med arbeidstakere helt fra starten av, og å bli kjent med dem som personer, parallelt som jeg også blir kjent med arbeidsgivere.

Eirik har fulgt opp Adrian siden første arbeidsdag på hotellet, og han skryter av både Adrian og Scandic:

- Hotellet får en del tilbakemeldinger fra gjestene, og de får mye ros knyttet til Adrian. De beskriver at de blir møtt av en hyggelig person i frokostsalen. Det er tydelig at gjestene setter pris på Adrian. Det har vært veldig gøy å følge Adrian, og jeg syns det er viktig å si at Scandic Lerkendal har gjort en enestående jobb i å ta han imot og inkludere han. De er glade i han, og han er glad i dem. Det er en fin arbeidsplass som er et godt eksempel. Adrian er en godt likt person, det overrasket meg ikke at han vant «Be you» prisen. Veldig fortjent.

- Hvordan har det vært for deg å se Adrian gå fra VTA til ordinært arbeidsliv?

- Det er det vi ønsker. Prima er en arbeids- og inkluderingsbedrift som har ganske mange VTA plasser, og vi jobber mye med det å hjelpe de som det passer for, ut i en ordinær jobb. Det å se at våre arbeidstakere finner seg til rette, mestrer og blomster ute, det er helt topp. HELT MED og Prima har et positivt og fint samarbeid.