Tore (19) har fått jobb gjennom HELT MED: - Jeg liker å snakke damene i senk
Det var en gledens dag da det ble markert at Tore Trondsen hadde fått seg fast jobb på Déjà vu delikatesser i Stavanger. Jobben har han fått gjennom HELT MED-ordningen. Aleksander Stokkebø (H) fra Stortingets finanskomité var blant gjestene, og saken ble dekket både av Stavanger Aftenblad og Rogalands avis.
De møtte en kar som med all tydelighet viser hvor smart det er å legge til rette for at også personer med hans form for funksjonsnedsettelse ansettes og inkluderes i ordinært arbeidsliv
Da Stavanger Aftenblad besøker Déjà vu, peker lunsjgjesten Monica Børresen på en rett og spør ham om “dette er sånt som gjør meg mett”. “Ja, det vil gjøre deg mett i syv timer,” svarer Tore Trondsen kontant.
Tore Trondsen bidrar til å endre arbeidsmiljøet, sier Remy Olsen til Stavanger Aftenblad. -Trivselen har blitt bedre. Tonen har blitt mindre røff.
-Han gir meg skryt hele tiden, sier Amir Pourghban
-Tore pleier å si: i dag synes jeg det har gått veldig bra, men i morgen skal det gå enda bedre. Og han sier takk for i dag til alle kollegene, hver dag. Det gjør noe med arbeidsmiljøet. Jeg er sikker på at han legger seg med et smil om munnen hver kveld, og at han har det samme smilet når han våkner om morgenen, sier Ingrid Marie Solvang til avisen.
-Tore er en positiv kraft i miljøet, og møter det meste med utsagn som “Ikkje någe problem - det går så det grine!
Venninnen Børresen og Hanne Håvardstein får en lang og god latter med på kjøpet under lunsjen på spisestedet Déjà vu i handlesenteret Magasin Blaa, skriver Stavanger Aftenblad.
Tore har nettopp servert et bredt smil og en overraskende kommentar sammen med maten.
-Jeg liker å snakke dammene i senk. Det skaper god stemning, sier han til journalisten
-Tore er en solstråle, sier Ingrid Marie Solvang, som er en av dem som driver spisestedet. Hun er gift med Déjà vu-medeier Remy Olsen. De har selv en sønn med utviklingshemming, og har et brennende engasjement for denne gruppen. Hun tok kontakt med HELT MED etter å ha sett historien om Emily Ann Riedel som fikk jobb på Scandic Forum gjennom HELT MED.
Ansettelsen ble feiret med foreldre, besteforeldre og andre.
Tore har blant annet ansvar for snacks og nøtter på disken, å fylle på aioli og chilimajones i sprutflaskene, at bord og stoler er i orden, tenne lys på bordene og for at arbeidsredskapene ligger på plass. Han er veldig nøye i jobben, høflig og grei. En riktig solstråle, sier Solvang til Stavanger Aftenblad.
HELT MED har en helhetlig og solid arbeidsinkluderingsmodell, som ble utviklet med midler fra Extrastiftelsen. Modellen er godt forankret både i LO og NHO. En vesentlig del av modellen er omfattende tilrettelegging og ekstern oppfølging fra jobbspesialist gjennom hele arbeidskarrièren...
Historien om Tore som får jobb, og alle de andre mer enn 50 historiene om personer som har fått jobb gjennom HELT MED er gladsaker og lyse og historier. Men bakgrunnen for at HELT MED gjør dette er trist. Mennesker med utviklingshemming har i økende grad blitt fortrengt ut av alle former for arbeidsliv.
-Det mest dramatiske er at dagtilbudene i kommunene i stor grad har forsvunnet, og at arbeidsplassene for utviklingshemmede ikke har fungert, sier professor Karl Elling Ellingsen ved NAKU til avisen. Antallet arbeidsplasser i VTA- bedriftene (Varig tilrettelagt arbeid i skjermet virksomhet) har siden år 2000 økt fra ca 4.500 til rundt 11.000. Samtidig har det vært en villet politikk at VTA-plassene ikke skulle øremerkes til utviklingshemmede. Resultatet har blitt at krav til inntjening i VTA-bedriftene har medført at færre og færre utviklingshemmede får arbeidsmuligheter i bedriftene. De når ikke opp i konkurransen med dem som blir ansett for å være mer produktive, sier Ellingsen.
HELT MED er en ubetinget suksess, og vi har ambisjoner om å skape mer enn 100 nye arbeidsplasser for mennesker med utviklingshemming hvert år. Da må to ting skje:
- Regjeringen må bevilge 10 millioner kroner til HELT MED hvert år. Med så mange begeistrede stortingspolitikere vi møter, har vi tro på at det kan skje.
- Finansiering av oppfølging må komme inn i ordnede former gjennom en modifisert VTA-ordning (varig tilrettelagt arbeid) i NAV-systemet..
Les artikkelen i Stavanger Aftenblad: Tore (19) har fått jobb: Jeg liker å snakke damene i senk (bak betalingsmur)
Les artikkelen i Rogalands avis: Feiret ansettelsen av Tore med kaker (bak betalingsmur)